Pas Op Voor Grote Nagelstudio’s!

NEE!Een tijdje terug heb ik een artikel geplaatst dat ik acrylnagels heb. Ik weet niet hoe vaak ik de titel veranderd heb van acryl- naar gelnagels. Waarom? Omdat ik eigenlijk niet goed wist wat er nou precies bij me gezet was en iedereen vertelde me weer iets anders! Ik wilde graag gelnagels, omdat ik weet dat dit beter voor je eigen nagels is. Als je alleen net als ik maar weinig ervaring hebt met kunstnagels weet je niet goed waar je op moet letten. Mijn grote fout is geweest een nagelstudio in de stad binnen te lopen zonder echt te weten waar ik aan begon. Deze fout wordt echter door veel mensen gemaakt. Op vakantie liep ik toevallig een andere studio in en dit heeft mijn ogen geopend. Terug thuis heb ik een echte specialist gesproken en waar ik toen achter kwam!

De meeste ‘grote’ nagelstudio’s in de stad zijn net fabrieken. Het is lopende band werk zonder veel aandacht voor de klant en waar vooral snel geld verdiend moet worden. Ik wil je dus waarschuwen, ga hier niet heen! Als ze aankomen met een product genaamd ‘Solar’, pak je spullen en loop naar buiten! Dit is troep, plastic rommel die je nagels compleet verpest! Dit is mij dus overkomen. Ik dacht een fijne studio gevonden te hebben. Dit blijkt ook uit het artikel: “Ik Heb Acrylnagels”. Ik ben er meerdere keren geweest totdat ik er achter kwam dat ze me constant voorlogen. Er is mij in eerste instantie verteld dat ik gelnagels kreeg, maar dan wordt je ‘overtuigd’ dat je beter Solar kan nemen. “Dat is het beste dat er is, heel stevig!” Als je niet weet wat het inhoudt stem je al snel in.

In mijn vakantie liet ik mijn nagels opvullen in een andere studio en de eigenaresse vertelde me dat ik toch echt acryl heb. Ze legde me ook duidelijk uit wat het verschil is tussen acryl en gel. Acryl is eigenlijk altijd een combinatie van poeder en vloeistof. Dit vormt een samen een soort gel bolletje en die wordt op de nagel in model gebracht. Ook acryl die zo uit het potje komt is altijd erg dik en moet in een soort bolletje op de nagel in model gebracht worden. Het droogt snel en zonder hulpmiddelen. Gel is heel dun en wordt laagje voor laagje op de nagel aangebracht. Elk laagje moet tussendoor uitharden onder een UV lamp. Voor gel hoeft het nagelbed niet opgeruwd te worden, voor acryl wel. Beide soorten nagels zijn te maken met een tip om de nagel te verlengen.

Machinaal vijlenOp zich is er niks mis met acryl! Mits er een fatsoenlijk product wordt gebruikt. Solar is een soort acryl, alleen dan wel echte troep. Veel grote studio’s gebruiken dit spul dus omdat het goedkoop is en er heel snel mee te werken valt. Naast het feit dat het stinkt, je nagelbed verpest en je nagelriemen volledig doet uitdrogen, heeft Solar nog een heel vervelende eigenschap. Het geleidt namelijk warmte. Waarom dit vervelend is? Omdat als het eraf gevijld wordt je nagels op een gegeven moment aanvoelen alsof je vingers in brand staan! Grote studio’s doen dit vijlen elektrisch en snel en daardoor niet bepaald zorgvuldig. Dat het kan branden merkte ik deels als ik ze liet opvullen, maar ik merkte dit vooral toen alles eraf gehaald moest worden door Tanja van Tuin van Ongle Esthétique. Na wat research kwam ik terecht bij haar studio aan huis en zij verzekerde me dat ze me kon helpen.

Het beste wat ze voor me kon doen, was alles er eerst zo goed mogelijk afvijlen. Tanja doet dit gewoon met de handvijl om zo het nagelbed zo min mogelijk te beschadigen. Hier voelde ik al snel dat mijn nagels bijna begonnen te branden. “Het is zo’n ontzettende troep”, vertelt Tanja die al 13 jaar in het vak van nagelstyliste zit. Ze heeft bij het afvijlen zelfs een mondkapje voor omdat ze de lucht niet kan uitstaan. “Het is net porselein. Hierdoor komt het er zo moeilijk vanaf. Je nagel wordt er keihard van en als je je hand stoot springen de stukken er vanaf.” Het vijlen duurt dan ook lang en is niet bepaald prettig. Soms moest ze zelfs stoppen omdat mijn nagelbed te gevoelig werd. “Wat ik ook zo jammer vind is dat ze in veel nagelstudio’s in hun haast het nagelbed veel te ver wegvijlen, dit zie je doordat de nagel erg roze opkleurt. Hierdoor wordt de vinger nog gevoeliger en het verwijderen des te onprettiger.”

Wat Tanja heel erg vindt is dat voor iedereen hetzelfde product wordt gebruikt. “Ze hebben wel van alles op de prijslijst staan, maar Solar is het enige dat ze gebruiken. Ik heb echt moeten leren wat ik bij wie mag gebruiken. Daar moet je gewoon een opleiding voor volgen! Ik kijk naar allergieën, medicijn gebruik en bijvoorbeeld medische aandoeningen zoals psoriasis. Je kan niet zomaar bij iedereen hetzelfde product opsmeren!” Allergische reacties zijn hierdoor ook echt iets waar je voor moet oppassen. “In die nagelstudio’s wordt nergens naar gevraagd, ze willen gewoon snel geld verdienen. Ze vertellen je ook niks over hoe je de nagel goed kan onderhouden zodat je er langer mee kan doen. Ze willen juist dat je zo snel mogelijk terug komt..”

De eerste keer dat ik bij Tanja was zijn we voor een nagelversteviging gegaan. Nadat zij alle Solar eraf had gevijld, voor zover het ging, heeft ze er een gel opgezet en een soort glitter french manicure voor me gedaan. De gel wordt laagje voor laagje aangebracht en moet elke keer uitharden onder een UV lamp. Hierdoor ‘bouw’ je echt de nagel op. De gel wordt in het midden dikker aangebracht dan bij de nagelriem om zo de natuurlijk boog van de nagel te volgen. Tanja let hierbij ook op de natuurlijke groeivorm van de nagel. Als de gel dik genoeg is wordt de nagel in vorm gevijld en dan gaat er nog een laatste laagje sealing gel overheen en gaan je handen voor de laatste keer onder de UV lamp.

Ik was er heel blij mee en vond het echt heel mooi! Jammer genoeg zijn mijn eigen nagels momenteel zo slap, dat er binnen een week al stukjes af begonnen te springen. Dit komt ook omdat er hier en daar nog een laagje acryl onder zit en omdat mijn nagels nu erg dun zijn. Gisteren ben ik terug gegaan en toen heeft ze er een tip opgezet en een stevigere gel gebruikt, een zogenaamde fiber gel. Dit maakt de nagel een stuk steviger. Ook heeft ze mijn nagels wat dikker gelaten zodat ze niet snel meer kapot gaan. Nu is het een kwestie van geduld hebben. Omdat de acryl niet helemaal weg te vijlen is (het nagelbed wordt te dun), moet het er verder uitgroeien. Ook verzorg ik mijn nagelriemen extra goed met olie elke avond zodat die ook weer gezond worden.

Als je de laatste foto ziet, zien mijn nagels er best weer redelijk uit. Het valt in ieder geval niet echt op. Als je goed kijkt zie je kleine beschadigingen overal. Witte plekjes bijvoorbeeld. Sommige plekjes zijn nog Solar en andere zijn beschadigingen door de keren dat ik met Solar nagels mijn hand gestoten heb. Omdat dit soort nagels totaal niet meebuigen beschadig je gelijk je eigen nagel. Gelnagels buigen mee waardoor je je eigen nagel niet snel beschadigd. Ook mijn nagelriemen zijn nog wat droog en en komen nog steeds velletjes vanaf, maar door elke dag goed te hydrateren wordt ook dit steeds minder. Ik ben in ieder geval heel blij dat ik naar Tanja ben gegaan en ga NOOIT meer terug naar zo’n grote nagelstudio! Tanja deelt veel van haar werk op haar Facebook.

 

Leave a Reply