Obsessed with The Killing..

Who KilledGeobsedeerd is nog een klein woord.. Sinds ik een paar weken geleden The Killing heb ontdekt, ben ik echt verslaafd. Ik weet dat ik verloren ben als ik tot 7 uur ‘s ochtends wakker blijf en aflevering na aflevering kijk, als ik naar het scherm begin te schreeuwen als mijn favoriete personages iets overkomt en als ‘s nachts in mijn dromen het verhaal verder gaat.. The Killing is daarom een must-see voor elke crime en mysterie liefhebber!

Het Verhaal

The Killing is de Amerikaanse remake van de Deense serie Forbrydelsen. Het speelt zich af in Seattle en gaat over het oplossen van de gruwelijke moord op een 17-jarig meisje, Rosie Larsen. De detectives die de zaak proberen op te lossen zijn Sarah Linden (Mireille Enos) en Stephen Holder (Joel Kinnaman). Linden staat aan het begin van de serie op het punt te vertrekken naar Sonoma met haar verloofde, als ze het lichaam van Rosie vindt. Holder wordt door haar ingewerkt en moet het van haar overnemen, maar Linden raakt zo door de zaak geobsedeerd, dat ze uiteindelijk blijft om met Holder de zaak op te lossen.

Nu kan je denken: goh, weer een crime serie, origineel. En ja, er zijn er naar mijn mening ook (te) veel op TV. Maar wat The Killing zo goed maakt is dat het format totaal anders is. Het zijn geen op zichzelf staande verhalen, maar 1 langlopende zaak. Het mooie hiervan is dat het verhaal van elke aflevering zo vloeiend in elkaar over gaat, dat je geen losse afleveringen meer ziet. Ook zit de serie grafisch heel mooi in elkaar. Dit maakt The Killing naar mijn mening een juweeltje onder de crime series! Zo is het gebruik van veel ongebruikelijke camerapunten in de serie heel krachtig en confronterend. Je kijkt voortdurend door de ogen van een ander personage, waardoor je keer op keer een ander standpunt ziet en er veel afwisseling zit in het verhaal.

De serie zit vol met plot wendingen. Elke keer als je aan het einde van een aflevering denkt te weten hoe het zit, wordt die theorie in de volgende weer totaal onderuit gehaald. Het is heel verwarrend en frustrerend, maar daardoor ook eindeloos fascinerend! De chemie tussen Linden en Holder zorgt ook voor veel mooie momenten. De personages zijn zeer complex en ze geven zich moeilijk bloot. Het duurt hierdoor heel lang voordat je ze een beetje leert kennen. Wat Enos en Kinnaman doen met de personages en op het scherm laten zien vind ik al reden genoeg om naar The Killing te kijken. En laat ik eerlik zijn, ik vind het hoe dan ook leuk om naar Joel Kinnaman te kijken..

Ik kan niet veel over het verhaal vertellen zonder teveel weg te geven, vrees ik. Wel kan ik zeggen dat het een serie is die je niet ongeroerd laat. Ik heb al aardig wat traantjes weggepinkt.. Het is zeker geen serie voor je als je niet van drama en confrontaties houdt. Een groot deel van het verhaal wordt verteld vanuit de ouders van Rosie en hun pijn en verlies is hartverscheurend. De Rosie Larsen zaak bestrijkt dan ook de eerste twee seizoenen, maar er moet natuurlijk een keer een eind komen aan dit verhaal. Vanaf seizoen drie storten Linden en Holder zich op een nieuwe zaak.

Het Einde?

Als je het zo hoort klinkt dit als een serie die nog een lang leven gaat leiden. Maar jammer genoeg heeft The Killing aardig wat problemen gehad met AMC die de serie origineel in de VS uitzond. Na seizoen twee zou de serie stopgezet worden, maar op het laatste moment werd er toch besloten een derde seizoen te maken. Na het derde seizoen kondigde AMC opnieuw aan te stoppen met The Killing. Kort daarna werd er gelukkig aangekondigd dat er in samenwerking met Netflix een vierde seizoen zou komen van zes afleveringen om de serie goed af te kunnen sluiten. Het filmen van seizoen 4 begint vandaag in Vancouver!

Het vierde seizoen moet ergens dit jaar in premiere gaan op Netflix. Als het goed is zijn dan alle afleveringen gelijk te bekijken. Als je The Killing wilt kijken zou ik dit hoe dan ook op Netflix doen. In Nederland wordt de serie ook op FOX uitgezonden, maar voor zover ik kan zien is dit alleen seizoen 1. Er staat nergens duidelijk bij waneer de rest te zien is en op Netflix kan je seizoen 1 t/m 3 al vinden. Ook wordt seizoen 4 waarschijnlijk alleen op Netflix gezet en als je zo verslaafd raakt als ik wil je natuurlijk gelijk verder kijken..

De Fanbase

Of de serie na het vierde seizoen nou stopt of niet, de fanbase die The Killing heeft is er niet minder enthousiast om. Ik denk dat ik dit nog wel één van de leukste dingen vind aan de serie. De online community is zo actief en enthousiast! Als je je liefde uit voor de serie, wordt je overal gelijk bij betrokken. Zo heb je The Killing Fangroup met een heel actieve Twitter account die zeer enthousiast reageren op alle liefdesverklaringen voor de serie! Hun site wordt voortdurend geüpdatet met nieuws. Jammer genoeg is de officiële AMC Twitter account al niet meer geüpdatet sinds eind augustus. Toen AMC stopte met de serie en het geheel overgaf aan Netflix, vonden ze het duidelijk niet meer nodig er nog iets mee te doen.

The Killing is absoluut een must-see voor elke liefhebber van misdaad, mysterie en thriller series. Elk aspect van de serie zit goed in elkaar. Het is grafisch sterk, het acteerwerk is geweldig en het verhaal blijft boeien. Er zullen misschien niet veel nieuwe afleveringen meer worden gemaakt (al wordt er nog steeds druk gespeculeerd), het verhaal is absoluut de moeite waard om te bekijken. Ik vind het echt een juweeltje onder de crime series en als ik het eenmaal heb uitgekeken, zal dit verhaal me nog lang bij blijven.

The Killing

2 thoughts on “Obsessed with The Killing..

  1. Pingback: Netflix – Voor Film en TV Freaks! |

  2. Pingback: Gelaskins – Decorate Life! |

Leave a Reply