Netflix – Voor Film en TV Freaks!

Netflix LogoJe wordt doodgegooid met reclames ervoor, dus ik neem aan dat je er al eens van gehoord hebt: Netflix! Netflix is een dienst waarmee je on demand films en tv-series kan kijken. Je kan direct streamen op je PC, Mac, Xbox, PS3, Wii, smart TV, Apple TV, smartphone en tablet. De dienst bestaat in de VS al sinds 2007, maar is sinds vorig jaar september ook in Nederland verkrijgbaar. Het is een must have voor elke film en TV freak zoals ik!

Het mooie van Netflix vind ik dat je je favoriete series letterlijk overal bij je hebt. Zelf heb ik alles van Apple en dus kijk ik Netflix vooral op Apple TV, mijn Mac, iPhone en iPad. Als je bijvoorbeeld een serie vindt waaraan je volledig verslaafd raakt (zoals ik heb met The Killing), dan is het heerlijk om even een stukje te kijken in bijvoorbeeld de bus of trein. De apps werken ook echt goed. Er zijn maar zelden storingen en als die er zijn is het meestal op te lossen met een reset van je apparaat of modem. Ook is het streamen heel goed mogelijk op 3G (let dan wel op met je data verbruik), je hebt niet per se een supersnelle verbinding nodig om dingen te bekijken. Natuurlijk is kijken op je smartphone niet super door het kleine scherm, maar voor even onderweg is het ideaal.

De Netflix App

De app werkt op verschillende apparaten in basis hetzelfde. Bij het openen van Netflix krijg je direct een uitgebreid overzicht van jouw account. Het beste vind ik dat bovenaan gelijk de films en series staan die je het laatst hebt bekeken, zodat je gelijk verder kan gaan waar je bent gebleven. Verder krijg je gelijk een overzicht van ‘Mijn Lijst’ met alle films en series die je hebt toegevoegd die je nog wilt bekijken. Als je verder naar beneden scrolt geeft Netflix je meerdere lijsten met suggesties gebaseerd op dingen die je eerder hebt bekeken, nieuwe toevoegingen, populaire programma’s, verschillende genres enz.

Een groot gemak in de app is dat je tijdens het afspelen rechtsboven de ondertiteling aan/uit kan zetten en het volume direct kan aanpassen. Ook is het vanuit de app heel makkelijk om rechtstreeks naar je smart TV of Apple TV te streamen (al heb je op Apple TV ook rechtstreeks toegang tot Netflix). Een top functie vind ik ook de mogelijkheid om 10 seconden terug te spoelen. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar proberen de afspeelbalk op je smartphone of tablet te verschuiven naar het punt waar je naar terug wilt vind ik altijd onmogelijk! Als je even een klein stukje terug wilt spoelen is die 10 seconden functie dus ideaal.

De Website

Netflix is ook via de website rechtsreeks te kijken op je pc, Mac of laptop. Je logt gewoon in met dezelfde account als in de app. Ook hier krijg je hetzelfde overzicht van jouw account te zien en kan je direct films en series kijken. Ik denk dat de meesten vooral zullen streamen via de app, maar het is zeker de moeite waard even de tijd te nemen je account aan te vullen op de site. Je kan hier namelijk heel gedetailleerd aangeven waar je voorkeuren liggen op het gebied van genres en sfeer. Of te wel, wat vind je echt leuk om naar te kijken. Dit levert een veel toegespitster aanbod op van wat Netflix denkt dat je ook leuk zal vinden om te kijken. Ook kan je verschillende profielen toevoegen, zodat verschillende gebruikers hun eigen voorkeuren kunnen aangeven. Dit profiel is dan te selecteren in de app. Zo kan je bijvoorbeeld een kinderprofiel aanmaken zodat de kids bepaalde content niet te zien krijgen.

Het Aanbod

Netflix heeft letterlijk duizenden series en films in hun assortiment. Zo ook hun originele series die alleen op Netflix te zien zijn zoals House of Cards en Orange is the New Black. Het grootste punt van kritiek op Netflix toen het in Nederland begon, was dat het aanbod heel beperkt was. Vooral in vergelijking met de Amerikaanse versie. Hier was ik het mee eens. Ja, het valt nog steeds op dat veel dingen die in de Amerikaanse Netflix wel beschikbaar zijn, in Nederland nog steeds niet zijn toegevoegd. Veel hiervan heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat ze de rechten nog niet hebben kunnen bemachtigen. De Nederlandse Netflix is natuurlijk ook meer toegespitst op onze markt. Zo is er ook een groot aanbod aan Nederlandse films en comedy.

Netflix is nu echter ongeveer een haf jaar beschikbaar in Nederland en intussen is het aanbod al flink uitgebreid. Er komen letterlijk voortdurend nieuwe dingen bij. Het valt nog steeds op dat veel nieuwe films van bijvoorbeeld de afgelopen twee jaar niet te zien zijn, maar het aanbod wordt dagelijks uitgebreid. Als Netflix een succes blijft in ons land, zal het aanbod ook steeds diverser en groter worden. Netflix is misschien niets voor jou als je altijd de nieuwste films en series wilt zien, maar voor elke andere TV en film freak is het een goudmijn van alle dingen die je altijd al eens hebt willen zien maar nooit de kans voor had!

Prijs

Netflix kan je een maand lang gratis uitproberen, daarna kost het €7,99 per maand. Het is maandelijks opzegbaar. Betaling kan via creditcard, iDeal en automatische afschrijving.

2 thoughts on “Netflix – Voor Film en TV Freaks!

  1. Ik ben fan van Netflix. Sinds ik het heb kijk ik er echt dagelijks naar.

Leave a Reply